Wat doet een virtuele assistent, wat is een VA?

<b>Wat doet een virtuele assistent, wat is een VA?</b>

Je zult de term “Virtuele assisistent”, oftewel een VA misschien wel eens voorbij hebben zien komen. Misschien dat mensen in je omgeving zich zo noemen. Of misschien ben je op zoek naar een VA. Of ken je de term helemaal niet? In deze blog ga ik uitleggen wat een VA is. En wat doet een virtuele assistent nou precies?

De term virtuele assistent

Wat is een virtuele assistent? Dat antwoord kan voor iedereen wat anders zijn. Voor sommigen is bijvoorbeeld hun Siri, Google nest en TomTom hun virtuele assistent. Een digitaal interactief bewustzijn. Maar ik doel op een andere vorm van virtuele assistent: een echt mens van vleesch en bloed. En dan valt het onder een beroep.

  1. Een virtuele assistent (soms ook wel een spraakassistent) is een softwareprogramma die door middel van spraakherkenning taken of diensten kan uitvoeren voor de gebruiker. Het doel hiervan is om een intuïtieve koppeling te bieden tussen een gebruiker en een systeem of apparaat, zodat opdrachten of zoekopdrachten “menselijker” kunnen zijn.
  2. Virtuele assistent (beroep) – freelancer die professionele ondersteuning aan klanten op afstand vanuit een thuiskantoor biedt.

Wat doet een virtuele assistent?

Heel eenvoudig gezegd bied een VA digitale ondersteuning aan op afstand. Wat die digitale ondersteuning is, is afhankelijk van de vraag vanuit de klant. Maar het is ook afhankelijk van de VA. De digitale ondersteuning die noodzakelijk kan zijn is zeer divers. Zo kan een webshop behoefte hebben aan ondersteunen met productteksten. Maar een bedrijf kan ook behoefte hebben aan iemand die de social media actief overneemt, beheert en onderhoudt. Of lopen de e-mails op en is er behoefte aan hulp met facturatie? Alles kan je aan een VA vragen. Dus wat doet een VA? Dat is best afhankelijk per persoon.

Wat doet een virtuele assistent voor een opleiding?

Wat doet een VA voor opleiding? Nou ook daar is geen eenduidig antwoord op. Er zijn geen officiële opleidingen waarbij je de term VA krijgt na het behalen van een diploma. Er zijn tegenwoordig zat opleidingen en cursussen die uit de grond gestampt worden omdat deze term hot en happening is. Wel kan het helpen als iemand een opleiding heeft gedaan in de richting van marketing, media maar ook dingen zoals boekhouding, vormgeving etc kunnen behulpzaam zijn.

Iets wat ik zelf heb geleerd is dat werkervaring nog veel belangrijker is. Wat ik in al mijn jaren online met mijn websites, Social media en alles eromheen heb geleerd, had geen opleiding mij kunnen leren. Door zelf veel te ondervinden en zelf op te zoeken en te lezen heb ik veel geleerd. Een groot voordeel voor een VA is dat deze persoon autodidact is. Zelf willen en kunnen leren wat relevant is, is wat mij betreft in dit beroep noodzakelijk.

Wat maakt een VA?

We hebben het al over een eventuele opleiding en werkervaring gehad. Maar net zo belangrijk is de persoonlijkheid van iemand. En de interessegebieden. Zo heb ik een passie voor schrijven en woorden vinden. Dit helpt erg bij het schrijven van teksten, blogs, reviews en alle vormen van content in woorden. Tegelijk ben ik een pedagogisch professional, een moeder en geïnteresseerd in duurzame keuzes. Dit alles komt perfect samen in mijn samenwerking met de webshop van De Kleine Lama. Waar ze aan aanbod hebben van duurzame producten voor kind en volwassenen. De teksten schrijven voor de producten is dan een feestje qua samenwerking.

Maar het feit dat ik erg actief betrokken ben bij 3 diverse websites met de daarbij behorende wordpress websites, SEO en social media is ook een groot pluspunt. Ik weet waar ik over praat omdat ik het zelf doe! En ik kan niet alles weten maar door er dagelijks actief mee bezig te zijn groeit mijn kennis en blijf ik actueel.

Spannend de teugels uit handen geven

Wat doet een virtueel assistent en waar geef je die persoon toegang tot? Ook dat is afhankelijk van wat je zou willen en waar jij je fijn bij voelt. In mijn ogen is een goede VA integer en discreet. Je bent een professioneel VA als je doet wat er gevraagd wordt. Het kan best spannend zijn om een “vreemde” op afstand jouw kindje, jouw website of webshop toe te vertrouwen. Maar dat vertrouwen is wel nodig. Daarom is een proefperiode ook vaak een goed idee. Van beide kanten kan je dan zien of er een professionele klik is en of er een gevoel van vertrouwen ontstaa.

Dat is dan ook de reden dat ik altijd eerst een proefperiode van een maand aanga. Het is fijn om even te kunnen wennen aan elkaar en om te kijken of je aan elkaars verwachtingen kan voldoen. Iedereen is bij een fijne samenwerking gebaat en dat is ook het streven. Wat doet een virtuele assistent nog meer? Werk uit handen nemen! Dus als de klik en het vertrouwen er is, zul je merken hoe fijn het is om met een virtuele assistent te kunnen samenwerken.

Locatie onafhankelijk

Geen last van een lekke band, een wekker die niet afgaat, blaadjes op de rails of een verkouden hoestje. Wat doet een virtuele assistent namelijk..? Veel vanuit huis werken! En vaak op tijden die voor hem of haar passend zijn. Alleen een device en goede wifi zijn belangrijk. Ik vind dat zelf een heerlijk pluspunt van mijn digitale werk. Het kan vanuit mijn huis maar het kan ook prima als ik aan het reizen ben, of bij de bibliotheek ben. Geen reiskosten, geen belemmeringen, alleen maar voordelen voor effectief werk.

Uiteraard kunnen er afspraken gemaakt worden als er bepaalde werkzaamheden op vaste tijden fijn zouden zijn. Zoals bepaalde posts op social media of een email bericht of mailcontact. Zelfs telefonisch contact kan een VA overnemen als dit passend is.Ik laat zelf een werkweek van maandag tot en met zondag lopen. En daarin plan ik mijn uren in. Zo lukt het altijd om aan mijn afgesproken uren te voldoen. Mocht ik op een maandag ziek zijn dan zijn er nog 6 andere dagen in de week waarin ik kan werken.

Passende virtuele assistent vinden

Wat doet een virtuele assistent? Die vraag is denk ik wel beantwoord. En waarschijnlijk ben je gericht opzoek naar een passende VA voor jouw eigen onderneming. Ik weet wat ik kan en ken mijn eigen sterke eigenschappen. Daardoor is mijn werk effectief en professioneel. Ik ben van vele markten thuis en heb kennis van diverse onderwerpen. Nieuwsgierig naar wat ik voor jou zou kunnen betekenen en of wij een match zouden zijn?

Maak een afspraak en bekijk mijn mogelijkheden hier!

logo wat doet een virtueel assistent


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *